Notki w kategorii:

Moje wpisy

sierpień16

Pstrąg z grilla z warzywami

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Pstrąg z grilla z warzywami   Składniki: 4 pstrągi po kilka gałązek natki pietruszki i koperku 10 dag różnokolorowej papryki 1 marchewka 1 biała część pora 40 ml oliwy z oliwek 4 plasterki cytryny 40 ml białego wytrawnego wina sól, pieprz   Sposób przygotowania:   Natkę pietruszki i koperek posiekaj. Marchewkę oraz pora pokrój w cienkie paski i sprarz przez...



sierpień16

Pasta twarogowa z ziołami

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Pasta twarogowa z ziołami   Składniki: 1/2 ogórka sałatkowego 2 pomidory 1 cebula 1 papryka 10 dag szynki 50 dag miękkiego twarogu 5 łyżek mleka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, szczypiorek, koperek)   Sposób przygotowania:   Ogórek oraz cebulę opłukać i obrać, pomidory...



sierpień16

Okoń morski z grilla w pomarańczach

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Okoń morski z grilla w pomarańczach   Składniki: 4 okonie morskie po około 300-350 g sztuka 1 pomarańcza 1 łyżka posiekanego koperku 60 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz   Sposób przygotowania: Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Posiekany koperek wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Rybę oczyść, zalej mieszaniną soku...



sierpień16

Konfitura z owoców cytrusowych

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Konfitura z owoców cytrusowych   Konfiturę można przygotować z jednego gatunku owoców lub z owoców mieszanych. Wskazane jest łączenie owoców o łagodnym smaku z kwaśnymi, aromatycznymi owocami. Warto skorzystać z niższych cen w sezonie na owoce cytrusowe (od listopada do czerwca) i zakupić ich większą ilość, pamiętając jednak o jakości kupowanych owoców. Porcja...



sierpień16

Jak postępować z wędlinami

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Jak postępować z wędlinami?   Na rynku istnieje szeroki wybór produktów mięsnych. Oprócz tradycyjnych pojawiają się nieustannie nowe wyroby. Drobne wyroby mięsne przeznaczone są do szybkiego spożycia. Rozróżniamy produkty powstałe z drobno zmielonych części - klasyczne parówki, wyroby tworzone z drobno zmielonego wypełniacza, do którego dodaje się słoninę -...



sierpień16

Jajka sadzone w sosie z keczupu

dodano: 16 sierpnia 2011 przez Xenia20


 Jajka sadzone w sosie z keczupu   Składniki: 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1/8 l keczupu 1/4  łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu szczypta tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 4 jajka 5 dag tartego sera parmezan 4 kromki chleba tostowego   Sposób przygotowania: Obraną cebulę drobno posiekać, a obrany czosnek utrzeć z solą. Cebulę i czosnek...



czerw.22

Sałatka z pieczonymi ziemniaczkami

dodano: 22 czerwca 2010 przez Xenia20


Sałatka z pieczonymi ziemniaczkami     Składniki:   mieszanka różnych sałat 15 dag mrożonych ćwiartek ziemniaczanych 8 cienkich plasterków boczku pół czerwonej cebuli 200 g jogurtu naturalnego 10 dag sera gorgonzola   Przygotowanie:   Ziemniaczki opiekamy w...