grudzień30

Pianka truskawkowa

dodano: 30 grudnia 2012 przez Xenia20


Pianka truskawkowa

Składniki na biszkopt:

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę I:

 

  • 1/2 kg truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 szklanki wody
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe

Składniki na masę II:

 

  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 opakowania herbatników

Sposób przygotowania:

    Biszkopt: białka ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka. Na końcu wsyp obie mąki z proszkiem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 20 minut.     Masa I: zagotuj 1,5 szklanki wody, dodaj cukier i truskawki. Do 1/2 szklanki wody wsyp budynie, wymieszaj i wlej do gotującej się masy. Na koniec wsyp suchą galaretkę. Ciepłą masę wylej na wystudzony biszkopt.     Masa II: ubij śmietankę, dodaj cukier i śmietan-fixy. Wyłóż na wystudzoną masę truskawkową. Na wierzchu ułóż herbatniki, posmaruj kwaśną śmietaną, zmieszaną z 2 łyżkami cukru pudru.  




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy