grudzień29

Meksykańska zupa kukurydziana

dodano: 29 grudnia 2012 przez Xenia20


Meksykańska zupa kukurydziana

Składniki:

 

  • 2-3 puszki kukurydzy (przy 3 zupa będzie gęstsza)
  • 1-2 świeże lub suszone papryczki chili
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • niecałe 2 opakowania salami pepperoni (ok. 300 g)
  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 15 dag ostrego żółtego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

    Salami pokrój w kwadraty 2x2 cm. Cebulę posiekaj.     Zagotuj bulion i odstaw do przestygnięcia.     Na patelnię wlej oliwę, podsmaż salami i zeszklij cebulę.     Odsącz kukurydzę i zmiksuj ją na gładko blenderem.     Do bulionu dodaj salami z cebulą, puree kukurydziane, kurkumę, kolendrę, dopraw do smaku pieprzem i solą.     Papryczkę wypestkuj, bardzo drobno posiekaj i dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Śmietanę zahartuj zupą i wlej do reszty. Zestaw zupę i zetrzyj na tarce ser.     Zupę wlej do miseczek i posyp serem. Możesz podawać ją ze świeżym pieczywem.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy