grudzień18

Kotlety mielone z cukinią i papryką

dodano: 18 grudnia 2012 przez Xenia20


Kotlety mielone z cukinią i papryką

Składniki:

 

  • 2 cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

    Cukinię umyj i pokrój w drobną kostkę, posól lekko i odstaw, by puściły sok. Paprykę pokrój w kosteczkę. Szczypiorek posiekaj.     Namoczoną bułkę odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij blenderem.     Odlej sok z cukinii.     Rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cukinie i paprykę, odstaw, by przestygły.     Przestudzone warzywa połącz z mięsem, dodaj szczypiorek, bułkę i jajka. Przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wymieszaj.     Formuj małe, lekko spłaszczone kotlety, panieruj w bułce i smaż na rozgrzanym oleju po 5-6 minut z każdej strony. Doskonałe na gorąco z ziemniakami lub zimne w bułce, jako drugie śniadanie.  




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy