listopad25

Ciasto czekoladowe

dodano: 25 listopada 2012 przez Xenia20


Ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto:

 

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g ciepłego masła
  • 400 g cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki + 1 szklanka wody
  • 80 g kakao + 1 szklanka ciepłej wody
  • 4 duże jaja

 

Składniki na krem czekoladowy:

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 5 łyżek wody
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

    Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj sól i sodę. Maślankę wymieszaj z wodą. Kakao połącz ze szklanką ciepłej wody (może być gorąca, wtedy łatwiej rozprowadzić w niej kakao).     Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawaj cukier. Dodaj roztrzepane jaja, następnie wlej kakao rozpuszczone w wodzie. Kolejno dodawaj maślankę i mąkę.     Przygotuj dwie duże prostokątne blachy i wypełnij każdą z nich połową przygotowanego ciasta. Piecz w temp. 180 st. C przez ok. 45 minut.     Krem: Pokruszoną czekoladę wymieszaj z kakao, kawą i wodą. Wszystkie składniki podgrzewaj w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej masy. Jaja sparz. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodaj masę czekoladową. Następnie w misce ubij białka i powoli wymieszaj je z masą czekoladową. Kremówkę ubij, dodaj do niej masę czekoladową. Wstaw do lodówki, żeby stężało (należy pilnować, by masa nie ścięła się za bardzo, bo później trudno rozsmarować ją na cieście).     Ciasta po wystudzeniu przekrój na pół, by powstały 4 placki. Blaty kolejno przekładaj masą czekoladową. Zostaw trochę kremu, by udekorować ciasto. Na wierzch połóż truskawki. Jeśli ktoś lubi, można ubić dodatkowo kremówkę, by udekorować ciasto na biało.  




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy