paździe.18

Tarta z masą twarogową z jabłkami

dodano: 18 października 2011 przez Xenia20


 Tarta z masą twarogową z jabłkami

 

Składniki:
 
150 g mąki
40 + 40 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
100 g masła
4 żółtka + 4 białka
3 jabłka
3 łyżki rodzynek
500 g miękkiego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Przygotowanie:
 
Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i 2 żółtek wyrobić kruche ciasto. Odstawić na 20 minut do schłodzenia.
Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, ułożyć w formie o średnicy 22 cm i wysmarować tłuszczem. Ciasto należy dokładnie docisnąć do brzegów formy i ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w gorącym piekarniku, po upieczeniu ostudzić.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rodzynki opłukać i osuszyć.
2 żółtka utrzeć z cukrem i twarogiem. Dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i jabłka. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i ostrożnie wymieszać.
Masę twarogową rozprowadzić na cieście. Piec przez 45 minut w temp. 175st. C. Tartę do wystudzenia pozostawić w formie. Przed podaniem na stół tartę należy posypać cukrem pudrem, najlepiej przesianym przez gęste sito.
Rada:
Na 10 minut przed końcem pieczenia, jeśli masa twarogowa nabrała złotej barwy można tartę przykryć folią aluminiową. Tartę podzielić na porcje najwcześniej 3 godziny po upieczeniu.
 



Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy