maj12

Babka makowa

dodano: 12 maja 2010 przez Xenia20


Babka makowa

 

Składniki na ciasto:

 

  • 50 dag mąki

  • 5 dag drożdży

  • 2 jaja

  • szklanka mleka

  • 7 dag masła

  • 15 dag cukru

 

Składniki na masę makową:

 

  • 50 dag maku

  • 7 dag masła

  • 25 dag cukru

  • 2 jaja

  • 4 łyżki miodu

  • aromat migdałowy

  • po 5 dag: orzechów, migdałów, rodzynek, fig i smażonej skórki pomarańczowej

 

Składniki na dekorację:

 

  • różnokolorowa posypka

  • gotowa polewa czekoladowa

 

Przygotowanie:

 

1/3 mąki wsyp do miski, drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozrób mlekiem. Wlej je potem do przygotowanej mąki i wymieszaj, po czym postaw w ciepłym miejscu, by urosły. W tym czasie ubij na parze jajo i żółtko z pozostałym cukrem i rozpuść masło. Gdy rozczyn zwiększy objętość, wsyp do niego resztę mąki, dodaj utarte jaja oraz masło, wyrób ciasto i odstaw je do wyrośnięcia.

Mak sparz, odcedź, trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Włóż do garnka i wraz z masłem, cukrem i miodem podgrzewaj około 10 minut. Pod koniec wsyp bakalie i podgrzewaj jeszcze 5 minut, następnie przestudź. Do zimnej masy wlej aromat i 2 rozbełtane jaja. Dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm, przykryj masą makową, zwiń w ścisły rulon i łącząc dwa jego końce zrób wianuszek. Teraz przełóż do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Znów odstaw do wyrośnięcia. Gdy babka zwiększy objętość, posmaruj ją rozbełtanym białkiem z drugiego jaja, a następnie wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 50 minut.

Udekoruj po wystudzeniu gotową polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu, oraz różnokolorową posypką.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy