maj7

Mus czekoladowy

dodano: 7 maja 2010 przez Xenia20


Mus czekoladowy

 

Składniki:

 

  • 200 g czekolady

  • 6 jaj

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka rumu Jamaica

 

Przygotowanie:

 

Jaja rozbić. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę.

Czekoladę drobno posiekać. Masło rozpuścić w bain marie. Dodać czekoladę i mieszać, póki się nie rozpuści. Wlać rum, wymieszać ponownie i zdjąć z ognia.

Do masy czekoladowej dodać utarte żółtka i 1 łyżkę piany z białek, po czym starannie wymieszać.

Dodać resztę piany, wymieszać bardzo delikatnie i odstawić na 1-2 godziny do lodówki, po czym podawać.

Zamiast rumu dodać można sok z 1 mandarynki.

 

 




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy